T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / AKSU - Karaöz Ortaokulu

DENİZ TEMİZ DERNEĞİ E-TWINNING PROJESİ KAPSAMINDA ÖĞRENCİLERİMİZE BİLGİLENDİRME SEMİNERİ VERDİ

Karaöz İmam Hatip Ortaokulundan İngilizce öğretmenimiz Derya ÇELTİKCİ'nin proje ortaklarından olduğu " Save one drop, save all the world " adlı e-twinning projesi kapsamında eğitim talebinde bulunduğumuz DENİZ TEMİZ DERNEĞİ ( TURMEPA ) öğrencilerimize 18.04.2022 tarihinde Zoom uygulaması üzerinden biliglendirme amaçlı seminer vermiştir. Deniz Temiz Derneğine okulumuz adına teşekkür ederiz.

 

 

20-04-2022Denizlerin korunmasını geniş halk kesimlerince benimsenmesine ilke  ulusal bir davranış biçimi haline getirme vizyonu ile yola çıkan TURMEPA; denizlerin ve su kaynaklarının korunmasına yönelik bilincin artırılmasını özgün eğitim modeliyle yüz yüze ve de online eğitimlerle farklı hedef gruplara ulaştırmaktadır.

14_numara-(2).jpgGenel hatları ile eğitimlerde plastiklerin hayatımızdaki rolü, denizlerin kirliliği, israfın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması ve geri dönüştürülmesini kapsayan sıfır atık-sıfır atık mavi anlayışıyla, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uygun olarak  özellikle 14. Madde «Sudaki Yaşam» bilgileri aktarılmaktadır.

17_numara.jpgEğitimlerin hazırlanmasında gerek Milli Eğitim ilkeleri, gerek ise bilimsel ve güncel içerikler çerçevesinde uzman akademisyenler işbirliği ile hazırlanmaktadır. Eğitim ve etkinlikler  ilk, orta öğretim ve lise  öğrencileri, öğretmenleri, üniversite öğrencileri, kamu-özel sektör çalışanları, eğiticiler, kurum çalışanlarına ve karar alıcılara talep ve ihtiyaçları doğrultusunda; anlaşılır, etkili ve sürdürülebilir eğitim prensibine dayanan denizlerin ve su kaynaklarının korunmasına yönelik bilinç ve farkındalığı artırma çalışmalarına yer verilmektedir. 

Eğitim Konuları:

  1. SIFIR ATIK VE SIFIR ATIK MAVİ

Bireylerin günlük yaşamlarında evde, okulda israfı önlemek, doğal kaynakları doğru kullanmak vb. Sıfır Atık Felsefesi anlatılır. Ayrıca, Sıfır Atık uygulamalarının günlük yaşamımızdaki faaliyetlere paralel olarak karadaki sıfır atık uygulamalarının denizler ve su kaynakları için de Sıfır Atık Mavi eğitimleri ile ele alınır.
 

  1. Sıfır Atık Eğitim Filmitıklayınız
  2. Sıfır Atık Nedir? Biz Neler Yapmalıyız?: tıklayınız
  3. Sıfır Atık ve Suyun Önemitıklayınız
  4. Atıklar Doğada Kaybolur Mu? ve Geri Dönüşümün Önemitıklayınız
  5. Sıfır Atık Nedir?: tıklayınız
  6. Tek Kullanımlık Plastik Tehlikesi: tıklayınız

 

  1.       DENİZLER VE SU KAYNAKLARININ ÖNEMİ

Türkiye denizlerinin coğrafi özellikleri, denizlerin ürettiği oksijen ve besin kaynakları, denizlerin yararları, deniz canlıları, denizdeki besin ve mineraller ve kullanılabilir su kaynakları bilgileri verilmektedir. Ayrıca, sürdürülebilir denizler ve su kaynakları için denizler, deniz canlıları, deniz çöpleri, deniz çöplerinin ekosistem üzerindeki etkileri ve çevresel faktörler anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra, mevcut sorunlar, çözümlerden bahsedilirken kişilerin bireysel sorumluluklarınıda fark etmeleri sağlanır.

  1. Denizlerimiz Hakkında: tıklayınız
  2. Denizler ve Denizlerin Önemi: tıklayınız
  3. Deniz Çöpleri : tıklayınız
  4. Denizlerin Önemi: tıklayınız

 

  1. KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: 

Küresel iklim değişikliğinin buzulların erimesi, denizlerin ısınması, suların yükselmesi gibi etkileri anlatılmaktadır. Birleşmiş Milletler Küresel Kalkınma Amaçları ve ülkelerin küresel iklim değişikliği ile ilgili alması gereken önlemler hakkında bilgi verilir.

  1. Küresel İklim Değişikliği tıklayınız
  2. Su Ayak İzi: Sarf edilen su miktarı hakkında günlük yaşamdan örnekler verilerek, önemi anlatılır. Su Ayak İzi için tıklayınız
  3. Karbon Ayak İzi: Küresel ısınmanın en önemli etmenlerinden biri olan karbon salımı hakkında bilgi verilerek, karbon ayak izini etkileyen faktörler anlatılır.
  4. Ekosistem İçin Ben Ne Yapabilirim? tıklayınız
  1. BİREYSEL SORUMLULUK:

Tüm eğitimler sonrasında bireylerin deniz bilimi, su bilimi ve bireysel sorumluluklarını kavramaları sonucunda çevreyi, denizleri ve suyu koruyabilecekleri bilimsel veya fonksiyonel proje üreterek öğrendiklerini hayata geçirebilecekleri ve ileriye dönük olarak proje üretmeleri teşvik edilir.

  1. Bilimsel Proje Nasıl Hazırlanır tıklayınız  
  2. Atıklardan Proje Üretme Fikirleri tıklayınız
  3. Bireysel Sorumluluklarım Nedir? tıklayınız
  4. Bireysel Sorumluluklarımızı Öğrenelim tıklayınız
  5. Bireysel Sorumluluklarımız ve Kıyı Temizliği Etkinliği tıklayınız
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.04.2022 - Güncelleme: 20.04.2022 17:42 - Görüntülenme: 205
  Beğen | 0  kişi beğendi